kubilay aydin nororadyoloji

Anevrizma Ameliyatı Sonrası

Anevrizma ameliyatı sonrası hasta takibi - Hastanede yatış süresi, Alkol ve ilaç kullanımı, Tedavi sonrası anevrizma tekrar kanar mı?

Kanamamış anevrizması kapalı (endovasküler) yöntemle tedavi edlen hastalar, operasyon sonrası 2-3 gün içinde taburcu edilir, ve bir hafta içinde normal günlük yaşamlarına geri dönebilirler. Bu hastaların günlük yaşantıları için herhangi bir kısıtlama gerekmez. Tedavisinde stent kullanılmış olan hastalar, tedavi sonrasında bir süre için kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar kullanmaları gerekecektir. Kapalı tedavi sonrasında kasık bölgesinde 1 haftadan uzun süren ağrı veya şişlik gelişen hastalar, doktoruna başvurmalıdır.

Kapalı yöntemle tedavi edilen hastalara, tedaviden 6-12 ay sonra kontrol anjiografi yapılır. İkinci kontrol anjiografi incelemesi, tedaviden 2 yıl sonra uygulanır. Kapalı yöntemde kullanılan malzemeler (stentler ve koiller), hastanın MR cihazına girmesine engel oluşturmaz, metal detektörlerinde (havalimanı ve alışveriş merkezlerinde) yalancı alarma neden olmaz.

Kanamamış anevrizmanın açık cerrahi yöntemle tedavi edilmiş hastaların hastanede yatış süreleri biraz daha uzundur (7-8 gün). Açık cerrahi uygulanan hastalarda anevrizmanın tam olarak kapanıp kapanmadığını belirlemek için cerrahiden kısa süre sonra (bir hafta içinde) kontrol anjiografi yapılır. Cerrahi yara yerinin tam olarak iyileşmesi 4-6 hafta sürer. Kontrol anjiografisi, cerrahiden 1-2 yıl sonra tekrarlanır. Titanyumdan yapılmış anevrizma klipleri, MR cihazı ile uyumludur. Ancak, günümüzde artık kullanılmayan bazı çelik anevrizma klipleri, MR cihazı ile uyumlu değildir. Bu kliplerle tedavi edilmiş hastalar, MR cihazı içine giremezler. Bu nedenle açık cerrahi uygulanmış hastalar, MR tetkiki yaptırmadan önce operasyonu yapmış olan doktora danışmalıdırlar.

Kanamış anevrizma hastalarının tedavi sonrasında hastanede yatış süreleri, kanamamış hastalara göre çok daha uzundur. Bu hastların hastanede yatış süreleri, beyin kanamasına bağlı ortaya çıkabilecek damar spazmı (vazospasm), beyin su toplanması (hidrosefali) ve diğer öenmli komplikasyonların gelişmesine bağlı olarak uzayabilir, 4-5 haftayı bulabilir. Ayrıca, kanamaya bağlı gelişen komplikasyon, hastada kalıcı bazı sakatlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu hastaların, sara nöbetini engelleyici ilaçları bir süre için kullanmaları gerekebilir.

Tedavi sonrasında anevrizmalar tekrarlar mı?

Başarılı bir şeklide kapatılmış anevrizmanın tekrar açılma olasılığı düşüktür. Tedavi sonrasında sigara kullanmayı sürdüren, tansiyon yükseliği (hipertansiyon) ilaçla kontrol altına alınmayan, aşırı alkol kullanan hastalarda anevrizmanın nüks etme (tekrarlama) olasılığı daha yüksektir. Polikistik böbrek hastalığı olan veya 35 yaşın altında anevrizma teşhis edilen hastalarda, farklı bir yerde, yeni bir anevrizmanın gelişme olasılığı vardır. Bu nedenle, bu hastalar belirli aralıkla yapılacak MR anjiografi tetkikleri ilekontrol edilmelidir.


İstanbul Tıp Fakültesi

İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Binası
Radyoloji Anabilim Dalı, Nöroradyoloji Bilim Dalı
Çapa - İstanbul

 

Koç Üniversitesi Hastanesi

Koç Üniversitesi Hastanesi
Davutpaşa Caddesi No:4
Topkapı - İstanbul

Koç Üniversitesi santral: 0850 250 8250